• 0 536 612 90 09 // 0 535 352 21 58
Ege Bölgesi

Ege Bölgesi’ nin, İlleri ve İlçeleri Hakkında Bilgiler

Paylaşın

Ege Bölgesi, Türkiye’ nin, Batısın da yer alan 5. büyük bölgedir. Batısın da, adını aldığı Ege Denizi bulunur. Kıyılarda girinti ve çıkıntılar çok fazladır. Bölgede iç kısımlara kadar Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Maki denen bodur bir bitki örtüsüne sahiptir. Tarım ürünleri bakımından zengindir (Zeytin, Üzüm, Haşhaş, İncir, Tütün, Pamuk, Turunçgiller, Sebze). Hayvancılık ve Madenler açısından yüksek bir potansiyel barındırır. Sanayi olarak da Marmara Bölgesinden sonra en gelişmiş bölgemizdir. Turizm bakımından da, deniz turizmi ve tarihi eserlerin çokluğu zenginlik yaratmaktadır. En çok göç alan 2. bölgemizdir.

Ege Bölgesi’ nde, 8 adet il bulunmaktadır.

  • Afyon
  • Aydın
  • Denizli
  • İzmir
  • Kütahya
  • Manisa
  • Muğla
  • Uşak

Afyon; Ege Bölgesinde olmasına rağmen, İç Anadolu iklimine benzer bir iklim görülür. Kışlar soğuk ve karlı, yazlar sıcak ve kuraktır. Yörede et ve süt ürünleri sanayisi oldukça gelişmiştir. Termal turizm önemli bir geçim kaynağıdır. 18 ilçeye bölünmüştür. Bunlar; Merkez, Sandıklı, Dinar, Bolvadin, Sinanpaşa, Emirdağ, Şuhut, Çay, İhsaniye, İscehisar, Sultandağı, Çobanlar, Dazkırı, Başmakçı, Hocalar, Bayat, Evciler, Kızılören.

Aydın; Akdeniz ikliminin etkisindedir. İklim ve topografik yapı maki ve ormanların gelişmesine sebep olmuştur. Zeytin ve incir başta olmak üzere birçok tarımsal ürüne sahip olan ilin batı tarafı ise turizm açısından çok gelişmiştir. Aydın, 17 ilçeden oluşur. Bunlar; Efeler, Nazilli, Söke, Kuşadası, Didim, İncirliova, Çine, Germencik, Bozdoğan, Köşk, Kuyucak, Koçarlı, Sultanhisar, Karacasu, Buharkent, Yenipazar, Karpuzlu.

Denizli; Ege, İç Anadolu ve Akdeniz bölgeleri arasında bir geçiş alanı konumundadır. Arazisi denizden yüksek ve dalgalıdır. Ege bölgesinde olmasına rağmen iç taraflar da karasal iklim görülür. Kışlar ılık ve yağışlıdır. Dokuma sanayi ve tekstil sektörü en önemli geçim kaynaklarındandır. 19 ilçeden oluşur. Bunlar; Pamukkale, Merkezefendi, Çivril, Acıpayam, Tavas, Honaz, Sarayköy, Buldan, Kale, Çal, Çameli, Serinhisar, Bozkurt, Güney, Çardak, Bekilli, Beyağaç, Babadağ, Baklan.

İzmir; Türkiye’ nin, 3. büyük ilidir. Konumu itibari ile doğal bir turizm ve liman bölgesidir. Akdeniz iklim kuşağında ki İzmir de, yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Balıkçılık, Tarım ve Sanayi önemli geçim kaynaklarıdır. Tulum peyniri, Kumrusu, Boyoz ve Lokması meşhurdur 30 ilçeden oluşmuştur. Bunlar; Buca, Karabağlar, Bornova, Konak, Karşıyaka, Bayraklı, Çiğli, Torbalı, Menemen, Gaziemir, Ödemiş, Kemalpaşa, Bergama, Aliağa, Menderes, Tire, Balçova, Urla, Narlıdere, Dikili, Kiraz, Seferihisar, Çeşme, Bayındır, Selçuk, Foça, Güzelbahçe, Kınık, Beydağ, Karaburun.

Kütahya; ormanlar bakımından çok zengin bir ilimizdir. Bu da endemik türler bakımından ayrıcalık sağlıyor. İlin büyük bölümünde, sıcaklıkta İç Anadolu iklimi, yağışlar da ise Marmara ikliminin etkileri görülür. Tarım, çini ve porselen sanayi önemli geçim kaynaklarındandır. 13 ilçeye ayrılmıştır. Bunlar; Merkez, Tavşanlı, Simav, Gediz Emet, Altıntaş, Domaniç, Hisarcık, Aslanapa, Çavdarhisar, Şaphane, Pazarlar, Dumlupınar.

Manisa; Ege bölgesinin ortasında, İzmir den sonra bölgenin 2. büyük sanayi ve ticaret merkezidir. Düzlük alanlarda Akdeniz iklimi, yükseklerde ise İç Anadolu iklimi etkileri görülür. Mesir macunu, Manisa kebabı ve taban simidi meşhurdur. 17 ilçeden oluşuyor. Bunlar; Yunusemre, Akhisar, Şehzadeler, Turgutlu, Salihli, Soma, Alaşehir, Saruhanlı, Kula, Demirci, Kırkağaç, Sarıgöl, Gördes, Selendi, Ahmetli, Gölmarmara, Köprübaşı.

Muğla; ülkemizin güneybatı köşesinde, doyumsuz güzelliklere sahip bir ilimizdir. İl de, Akdeniz iklimi etkisi altındaki karasal iklim hüküm sürer. Turizm ve Tarım en önemli geçim kaynaklarıdır. özellikle çam balı üretiminde önde gelen bölgedir. 13 ilçeye sahiptir. Bunlar; Bodrum, Fethiye, Milas, Menteşe, Marmaris, Seydikemer, Ortaca, Yatağan, Dalaman, Köyceğiz, Ula, Datça, Kavaklıdere.

Uşak; Ege Bölgesi ile İç Anadolu bölgesinin geçiş kısmındadır. Yazlar sıcak ve kuraktır. Kışları ise ılıman bir karasal iklim özelliği gösterir. Tarım, dokuma ve halı sanayi önemli geçim kaynaklarıdır. 6 ilçeden oluşur. Bunlar; Merkez, Banaz, Eşme, Sivaslı, Ulubey, Karahallı.


Ürün kategorileri